ÜDVÖZÖLJÜK A TÖRTÉNELEMI SZENT LÁZÁR KATONAI ÉS
ISPOTÁLYOS LOVAGREND OLDALÁN


"De most is tudom, hogy bármit kérsz Istentől, megadja neked" János 11.22


2


Szent Lázár szobrát avatta fel Semjén Zsolt a salgótarjáni kórházban
A Szent Lázár nevét 15 éve viselő salgótarjáni megyei kórházban Semjén Zsolt szólt arról, hogy Lázár neve összefonódott a betegápolással és a gyógyítással, erre utal a keresztes hadjáratok idején a betegek istápolására létrehozott Szent Lázár Lovagrend, és kórházuk, a főként leprásokat gyógyító Lazaret is.
A salgótarjáni Szent Lázár Kórház természetesen nem Lazaretum, hanem olyan hely, ahol elhivatott orvosok és ápolók szakszerűen, lelkiismeretesen látják el a város és környék betegeit, szolgálják mielőbbi felépülésüket; tudatában vannak annak, hogy test és lélek összetartozik, lelketlenül a testet sem lehet gyógyítani - mondta Semjén Zsolt. Ismertette azt is: János evangéliumának egyik ismert jelenete az, amikor Jézus feltámasztja Lázárt, Mária és Márta testvérét; a feltámadt Lázár alakja erősen inspirálta a művészetet az ókortól napjainkig, az evangéliumokban a feltámasztott Lázár mellett a szegény Lázár történetét is olvashatjuk. Bercsényi Lajos főigazgató az ünnepségen elmondta, a csaknem ezer dolgozót alkalmazó kórház Nógrád megye legnagyobb intézménye, a fekvőbetegek száma évi 24 ezer, a járóbetegeké több százezer. Úgy fogalmazott: a gyógyításhoz szükséges feltételek, műszerek, segédeszközök és a naprakész szakmai tudás rendelkezésre állnak, de a gyógyításhoz hitre is szükség van a gyógyító és a gyógyított ember között. A főigazgató köszönetet mondott a kórházat 25 éve segítő Szent Lázár Lovagrendnek, és mindazoknak, akik adományai révén elkészülhetett Molnár Péter szobrászművész egészalakos szobra, amelynek talapzatán ez a mondat áll János evangéliumából: "De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked." Az aulában felállított alkotást méltató, szintén salgótarjáni Földi Péter festőművész elmondta: kőbe faragottan látjuk, hogy a sziklasír mélyéből tétova léptekkel kilép Lázár, magán tartva a halotti leplet, arcán az a felismerés, hogy ő a krisztusi csoda bizonyítéka.
A Szent Lázár feltámasztása című szobrot Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg, imádságában azt kérve, hogy Jézus barátja, Szent Lázár, aki visszajött a halálból, adjon reménységet minden betegnek, hogy az élet ura vissza tudja adni az egészséget, és ő az, aki végül örök életet szán nekünk.

Fotó: Peter Komka photojournalistA honlap felelős szerkesztője:
Dáma Dezső Ilona Anna