ÜDVÖZÖLJÜK A TÖRTÉNELEMI SZENT LÁZÁR KATONAI ÉS
ISPOTÁLYOS LOVAGREND HIVATALOS OLDALÁN


Nagyszabású adomány a Lovagrend festőművészeitől


Nagy öröm számomra, hogy részt vehetek és tudósíthatok is egyben egy olyan állandó kiállításról, amely minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól, úgy, hogy a múlt értékeit őrzi. A jövőről szól - hiszen aki alkot, annak a szelleme örökké fiatal marad, mert képes a jövőben élni. És hogy a múltról is szól, azt a művészet látható, alkalmazott elemei, a több ezer éves technikák használata mellett egy Tamási Áron idézettel szeretném érzékeltetni. Népünk műveltségét "...nem politikusok ácsolták össze valamelyik társadalmi osztály védelmére, hanem a névtelen emberi mű...". "Nem kezdetet lát a születésben, nem véget a halálban, hanem csak személyi változást mind a kettőben. S nemcsak embernek emberhez való kapcsolatát szabályozza, hanem a szövetséget is, melyet a természettel és Istennel mindnyájunknak meg kell kötnünk."

2016. május 11-én a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend, Szent Erzsébet Kommenda tagjai, vezetőjük Dáma Simon M. Veronika DGCLJ, az Egyeki Szent József Plébániának, állandó kiállítás céljából adományozott 11 festőművész munkáiból összeállított nagyon szép gyűjteményt, 24 festményt, amely a plébánia Tárkányi Béla termeiben került elhelyezésre. A művészek, mindannyian Dámák és Lovagok, tagjai az országhatárunkon is túlmutató Cserhát Művészkörnek, melynek művészeti vezetője Simon M. Veonika, valamint az úgyszintén általa vezetett Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkörnek is.

A szóban forgó képek;
Simon M. Veronika - Erdőben, Erdei tó, Hawaii, Mexikói táj, Pipacsok, Virágok, Karib tenger, Napraforgók, Hand painted
Dezső Ilona Anna - Vízparti tanya
Gy. Simon Margit - Gyümölcs csendélet
Herceg Teréz - Vörös liliomok vázában, Hecsedlik
Hubert Tibor - Virágok kézzel festve
Kishonthy Éva - Sétálók
Matúz Péter - Pipacsok
Pocsai Julianna - Margaréták, Nyírfás
Surányi Rozália - Cserépben, Ördög vagy angyal?
Szakácsi Éva - Erdők, mezők virágai, Fóti tó
Szombathy Júlia - Bodza bokor, Virágok kékben

További támogatók:
Enyedi Béla, Beöthy nagydíjas szépíró
Vida Sándor, lovagparancsnok, TSZLKIL egyesület elnöke.

A tárlat átadására nagyon sokan jelentek meg, gyorsan megtelt a terem. Enyedi Béla három odaillő vallásos dalt adott elő ének- és gitárhangon, mely megalapozta a fennkölt hangulatot a megnyitó megkezdésére. Miluszky Attila, Egyek polgármestere mondta el köszöntő szavait, melyet követően Chev. Vida Sándor KCLJ perjel beszélt lovagrendünkről és a képeket, azok származási okiratával együtt átadta, ezzel egyben megnyitva az állandó tárlatot Papp László plébánosnak, aki megköszönte a lovagrend és művészei áldozatos munkáját, melyre Isten áldását kérte.
Művészeti bemutatót Ferenczné Farkas Viktória tanárnő tartott, aki méltatta a tárlaton látható műveket.
A testvérmúzsák közül a zene sem maradt ki, gyönyörű fuvola előadással zárult a szép esemény. Simon M. Veronika is szólt pár szót, majd a helybeliek vendégelték meg a megjelenteket.
A képek forrása tehát az erkölcsi jóság és esztétikai szépség egysége, a pipacsos csendet parancsolótól a zsibogó tájakig, Simone - Simon M. Veronika képektől, a tanítványai által festettekig, bár több stílusban, szívből alkotó művészek műveinek adott végleges otthont a plébánia. Lehetne jellemezni mindegyik művészt egyenként és külön-külön, hiszen mindannyian teljesen más karakterűek. Van viszont egyetlen közös, igen fontos dolog, ami összeköti őket egyetlen virágcsokorrá, ami nem más, mint az isteni szeretetből az Istennek tett szent fogadalmuk és elkötelezettségük a szeretetmag hintésére. Minden egyes alkotásuk e szent forrásból ered, egyetlen közös ismérvük van csupán, ami jellemzi őket, ahogyan ezt kedves költőnk Weöres Sándor is mondta: "Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra", ha ebből az örök bölcsességből indulunk ki, mindannyian egy tőből fakadóan, a hitből fakadó szeretet ismeretéből alkotnak.
Ha élünk a szimbolizmus adta lehetőségekkel, és maradunk a virágcsokornál hasonlati alanyként, ki kell emelnünk a Szent Erzsébet Kommenda vezetőjét, Simon M. Veronika Cserhát-Munkácsy (Budapest) és Holló László (Debrecen) díjas, KUNST MEISTER (Salzburg) festőművészt, aki több mint 700 kiállítással maga mögött, mintegy 550 különböző országban, különböző városoknak és templomoknak adományozott festményeivel, 10 oltárképével, fáradhatatlan élharcosként emelkedik magasan a többi virág fölé. Jelen kiállításhoz is, Isten dicsőségére 9 festményt adományozott.
A művek nem szótlanok, a képek beszédesek, s bár az egyszerű ember azt hinné, csak némán állnak majd a részükre kijelölt helyen, nem így van, mert ezentúl hirdetni fogják lovagrendünk és művészeink hírét, hogy vannak még összefogni tudó, adakozni képes emberek, és amíg erre van példa, remény is, hogy az isteni szeretet terjed a világban, hiába a sok megpróbáltatás. S bár igyekezett elnémítani sok féle képen és módon vörös- és fekete diktatúra, háborúk, népvándorlások, terrorizmusok sora, míg van hívő, keresztény művész itt a Kápát-medencében, beszélni fognak alkotásaik is, hangosan kiáltják, hogy "Él - közöttünk jár az Isten!"
Áldása kísérjen minden alkotni és az alkotást megbecsülni képes embert!

Nagyrábé, 2016. május 12

Dezső Ilona Anna01 02

03 04

05 06

07 08

09 10

11 12

13 14

15 16

17 18

19 20

21 22

23 24

.A honlap felelős szerkesztője:
Dáma Dezső Ilona Anna